neděle 12. ledna 2014

Nesvačily u Benešova


Nesvačilka je jediná tohoto názvu v republice.
S názvem Nesvačily se setkáme na mapách pětkráte. Tady je povídání o jedněch. Jsou známy hlavně díky letišti.

 Naše malá vesnička leží 10 km jihozápadně okresního města Benešov (viz. mapa). První zmínka v kronikách je datována již ve 13 století, kdy byly Nesvačily farní osadou. V současné době mají Nesvačily cca 350 obyvatel, leží v nadmořské výšce 325 m.n.m.. I když jsou Nesvačily poměrně malá vesnice, tak se na jejím území jak historické památky, tak i další zajímavosti, které stojí za zmínku. Co tedy v Nesvačilech máme a čím se můžeme chlubit nebo naopak: 

  V Nesvačilech máme opět již šest rybníků. Prvním a zároveň největším rybníkem je Hořejší rybník nazývaný Hořejšák. Kousek pod Hořejšákem jsou dva malé rybníčky. Další dva rybníky jsou na návsi a v koutí. Poslední rybník je možné nalézt nedaleko Nesvačil v území nazývaném V Dílkách. Proč bylo předtím uvedeno opět šest? Posledně zmíněný rybník V Dílkách, který leží mimo vesnici, byl v roce 2007 díky investorovi a vlastníkovi pozemku, panu Josefu Drábovi revitalizován. 

   Jestliže půjdeme od Hořejšího rybníka směrem na náves, tak přibližně po 100 metrech od rybníka po levé straně uvidíme Betlémskou kapli, které byla vystavěna v roce 1930-1931. Výstavba měla původně stát 250 000 Kč, ale díky místním obyvatelům byla konečná cena 100 000 Kč. V polovině devadesátých let byla kaple rekonstruována. 

  Dále u nás máme sbor dobrovolných hasičů. Sbor byl založen v roce 1887 a v roce 2007 tak proběhla oslava 120. výročí založení dobrovolných hasičů u nás. Mezi vybavení našich dobrovolníků patří hasičské auto značky Garant, které je zaparkováno v hasičské zbrojnici spolu vozíkem, ve kterém je umístěna stříkačka. Ve zbrojnici jsou také uloženy nezbytné potřeby pro případný hašení požáru.

Více informací o našem sboru se dozvíte kliknutím na tento odkaz.

 Za hasičskou zbrojnicí lze nalézt místní tělocvičnu, ve které se pořádají různé akce od výročních schůzí přes sportovní aktivity až po soukromé akce. Tělocvična patří k objektu hasičské zbrojnice ale byla vystavěna teprve v roce 1999. 

  Další budovou, která stojí za zmínění je bývalá škola, která se nachází hned vedle hasičské zbrojnice a tělocvičny. Budova školy byla vystavěna v roce 1880 za tehdy velkou částku 13000 zlatých a díky této výstavbě byla vesnice bez peněz. Budova školy je dvoupatrová a nyní je zrekonstruována a slouží jako bytový dům.

  Další zastávkou při procházce naší vesničkou by mělo být určitě místní hřiště. I přes malou rozlohu se na jeho ploše nachází mnoho objektů. Už od silnice je možné spatřit dvě hřiště určená především pro nohejbal, ale hraje se na nich i volejbal a různé míčové hry, jako třeba vybíjená nebo přehazovaná. Při pohledu na hřiště určitě nikdo nepřehlédne dřevěnou boudu s nedávno postaveným přístřeškem. Dále je zde ohniště, které je v obklíčení laviček a také udírny. Pro nejmenší sportovce je zde dětská skluzavka, houpačka a také malé pískoviště. Pro větší sportovce je zde basketbalový koš a fotbalová brána. Na hřišti se pořádají přes léto všechny místní akce, seznam naleznete v kategoriikalendář akcí. Hřiště s přístupem do boudy je možné pronajmout členům místníhosokola.

  Na návsi, v centru vesnice, se nachází hned čtyři objekty, které také symbolizují Nesvačily. Kromě návesního rybníka je zde obchod, ve kterém se dají nakoupit čerstvé potraviny, pití a část obchodu je věnována drogerii. Dalším objektem, který je v Nesvačilech hodně využívaný je místní hostinec. V přízemí se mohou zahřát a posedět ti, co mají chuť na "zlatavý mok" nebo na jakýkoliv jiný nápoj. V patře je potom sál, kde se konají plesy a akce pro děti v zimním období. Čtvrtým a nejvýznamějším objektem stojící poblíž návsi je kostel. Kostel je vidět jíž zdálky, po každé z příjezdových cest do Nesvačil. Je místní dominantou a také nejvyšší stavbou ve vsi. Součástí kostela je hřbitov, který budovu oklopuje.

http://nesvacily.euweb.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat