pondělí 3. února 2014

Dronte mauricijský


Datum vzniku naší obce má podobnost i se známým vyhynulým ptákem, Drontem Mauricijským. Podobnost čistě náhodná, bez souvislostí.

Když na Mauricius přišli první lidé, přivezli sebou také další zvířata, která dříve na ostrově nežila, včetně prasat, krys a opic, která vybírala dronteho hnízda. Na jeho vyhynutí se podepsalo i mýcení lesů, kde dronte žil.
Obecně se udává, že dronte vymřel roku 1662, kdy ztroskotaný námořník Volkert Evertsz spatřil poslední žijící exemplář. Jiné zdroje ale jeho vyhynutí posouvají až k roku 1681. Jelikož před Evertszem byl dronte spatřen naposledy roku 1638, předpokládá se, že dronte byl již v šedesátých letech 17. století velmi vzácný. Ze statistické analýzy loveckých záznamů z té doby se dá vyčíst datum vyhynutí k roku 1693, přičemž interval s 95 % jistotou je mezi lety 1688 a 1715.
Takže, téměř 300 roků je vyhynulý. Mně osobně, ale někdy připadá Raphus cucullatus podoben Homo sapiens, nebo lépe řečeno je to opačně. Občas potkávám jeho vyšší, vzpřímenou formu jenž asi přežila.
VL

Žádné komentáře:

Okomentovat