pondělí 15. srpna 2016

Lízal z Vlachova Březí

Je jisté, že velkou roli v našem pátrání po předcích má i náhoda a náhoda přeje připraveným.
Již jsem se zmiňoval,že své pátrání po Hrdličkovi směřuji na Vlachovo Březí. Je to dosti vzdálené městečko na úpatí Šumavy, u Prachatic. Vzdálené na dnešní dobu a ještě více na dobu ve které pátrám.V 17. století ta cesta k nám musela trvat týdny a přesto se na ni lidé vydávali.
Zatím potvrzení takové cesty nemám.
Do roku 1656 vlastnil město rod Žákavců ze Žákavy. Právě na konci jejich působení mohlo ve zmatcích po třicetileté válce dojít k přesunu Zachariase na Moravu. Většina obcí v našem okolí byla vylidněna a byla doplňována z méně úrodných krajů. Třeba Měnín z Vlachova Březí. Že je to blbost?
 Nemusí. Já mám důkaz, i když opačný.

Zde je listina z roku 1475 na níž je zapsán Václav z Měnína (horní řádek) úředník z Vlachova Březí.
Je to pouhá náhoda, že najdete na druhé straně nejstarší matriky Vlachova Březí narození dcery Mariny jejich občanu Divišovi Lízalovi? Je to sice až téměř 200 roků po onom úředníkovi z Měnína, ale je to spojitost.
Bohužel matrika začíná být psána pozdě aby zachytila narození Zachariase Lízala. Mohl by být bratrem toho Diviše. Jen, pouhý odhad.

Z osmi dětí Diviše a Catheriny asi dožil dospělosti pouze Lukáš. Zde je jeho svatba:

Jejich potomci žili zde i v roce 1750 o čemž svědčí tento zápis svatbě Mathiase syna Jana Lízala.



Na toto jsem zcela náhodou narazil v pátrání po Isidorovi Hrdličkovi a bylo to impulsem pátrání zda ten Zacharias se nenarodil zde.

Matrika nedokazuje moje domněnky, ale šance že Zacharias pochází z Vlachova Březí existuje, stejně jako, že pochází z Pouzdřan.

VL




Žádné komentáře:

Okomentovat