čtvrtek 7. března 2019

Počátky Husáků v Nesvačilce

Konec 19. a počátek 20. století byl v obci ve znamení dominance příjmení Husáka přitom na začátku 19. století zde byla pouhá jedna rodina na č.4.
To v roce 1772 si Francis Husák z Těšan bere za manželku Marinu Veselou z č.2. Sám je synem Franciscuse Coroluse narozeného mlynáři Hendrichusovi Husákovi v Chrudimi u Pardubic.
Jeho bratr Joannes Wenceslaw se oženil v Těšanech, kde však nezanechal trvalou genetickou stopu.
Husáci tam žili v domku č.34 vedle kovárny.
Francis se po svatbě vrátil do Těšan kde se jim narodil (1777) syn Franciscus jenž si později vezme v Moutnicích Rosinu Handlovu a na tři generace tam bude rod Husáků.
Druhé dítě, dcera Maria Anna se jim narodila v Nesvačilce na č.4, ale třetí Veronica se narodí opět v Těšanech.
V roce 1777 se Francis žení v Těšanech po druhé a bere si sousedku Barboru Glocovu, sestru místního učitele. Tam se jim narodí tři děti:
1777- Joannes
1779-Maxmilián
1782-Fabián
Poslední dítě Elisabetha se již narodí opět v Nesvačilce, roku 1786.
Je možné že před jejím narození Francis zakoupil hospodářství č.4, protože v přehledu z roku 1793 je uveden jako jeho držitel.
Již víme že jeden syn skončí v Moutnicích a další dva, Max bude žít v Nesvačilce.  Fabián v Těšanech, ale jeho syn se ožení do Nesvačilky na č.29. Dnes žijí jejich potomci pod příjmením Honigová a Vrbová v Nesvačilce, Dufkovi v Žabčicích, Jedličková v Blučině a Sedláčci v Těšanech.

Daleko nejdůležitějším byl Max. Ten se oženil roku 1803 s Marií Dohnálkovou ze Žatčan a po její smrti roku 1810 s Magdalenou Haraštovou, též ze Žatčan. Z každého manželství ožení jednoho syna a tito dva muži budou mít v 19. století 24 mužských potomků jenž přivedou na svět další Husáky.

je pouze minimum původních obyvatel kteří nemají gen Husáků:
Šmídovi, Poláčkovi, Přerovský Zdeněk, Fejerovi ? a Vaškovi. (bez záruky)!


VL
7.3.2019

Žádné komentáře:

Okomentovat