pondělí 8. července 2019

Další potomek od Slavkova

Považuji se za čistokrevného domorodce a s klidným srdcem se Vám svěřím že svůj rodokmen jsem nedělal abych odhalil svůj cizokrajný původ. Opravdu ne. Vždyť také jsme spolehlivě schopni odhalit asi pouze 11 generací našich předků a to ještě jen "oficiálních" zapsaných v matrice. S úsměvem nahlížím na ty jenž chtějí mít v rodokmenu šlechtice či zajímavého cizince.
Občas musím při průvodcování ve Slavkově přesvědčovat návštěvníky, že to s jejich údajnými francouzskými vojenskými předky od Austerlizu, nebude tak žhavé. Asi jim to lechtá ego, to pomyšlení být potomkem vítěze.  Jenže fakta jsou neúprosná. Doposud jsem nenarazil na jediný případ, že by se zde nějaký voják oženil a zůstal. Napoleon sem přišel s věrnými bojovníky a žádný jej , pro naši děvu, nezradil.  Fakticky jsou doloženy dva případy raněných jenž zůstali v Novém Městě na Moravě a v Písku v jižních Čechách.
V sobotu mne pan z Moravského Krumlova přesvědčoval, že jeho xtá prababička si vzala za manžela vojáka ze špitálu v Dolních Kounicích. Jmenoval se prý Badeen a příjmení se zkomolilo na Badín.  Za měsíc se prý vrátí na prohlídku s bratrem a zajímá jej výsledek.  Zklamu jej.  Index matriky zaznamenal Wenzela Badyna v roce 1796 a Badínovu Judytu v roce 1802, tedy již před bitvou u Slavkova.
http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/3941/?strana=99

Lízal Vít


Žádné komentáře:

Okomentovat