čtvrtek 23. srpna 2012

Kukátko č.48 Květina a vůl.


Jsou mezi námi lidé, co vědí více než ostatní protože umí naslouchat, vnímat či pozorovat. Ne vždy musí jít o znalosti získané ve školních lavicích.
Třeba takový myslivec, využívaje teplého rána, vyrazí na brzkou vycházku do revíru. Poohlédnou se po stavech lovné zvěře a také po škodné. Vnímá přírodu všemi mysli, proto je myslivcem, aby o tyto prožitky nepřicházel. Příroda jej za to odměňuje zajímavými poznatky. Třeba takhle kráčí kolem letní louky a slyší hlásek, který by jiný procházející nezaslechl. To nějaká rostlinka vysvětluje dětem vyklíčeným v trávě kolem ní, jak to na louce v životě chodí. Ony i ty kytičky mají své poznatky a platí pro ně podobná pravidla jako pro lidi.
„ No to si opravdu tady nemůžeš růst, jak se ti zamane. Porosteš-li příliš vysoko tak si tě brzy všimne kdejaký obecní vůl či býk, olízne tě svojí uslintanou tlamou a to by mohl být tvůj konec. Nepřevyšuj, drž se mezi ostatními a máš klid.“
Slyší střelec a kráčí dál. To již slyšel mokráte a ví, že ne všechny dětičky poslechnou a louka bude plná všelijakého kvítí. Ne, nebude v jedné výšce. Některé povyrostou a s radostí ukáží své krásné květy všem jdoucím kolem pro radost a potěšení, navzdory strachu z těch volů co jsou na louce. Proto je i naše louka sice malá, ale bohatá na barvy a velikost květů. Tak je to zařízeno v přírodě. Jsou třeba kytky i volové.
To ví i snad každý.

VL

Žádné komentáře:

Okomentovat