neděle 31. července 2016

Lízal je z Pouzdřan?

Zjistil jsem odkud k nám přišli Husáci a tak bych rád posunul identifikaci pohybu Lízalů. Jak jsem zde již psal, tak první zmínka je z Měnína v Lánovém rejstříku Židlochovického panství.
V dalším pátrání odkud ten Zacharias přišel jsem se soustředil právě na ono panství. Před pokládám, že pohyb obyvatel v oné době, těsně po třicetileté válce, nebyl jednoduchý. Jistě byl asi podporován přesun mezi zalidněnými obcemi panství a těmi vylidněnými. V roce 1648 bylo v Měníně živých pouhých 8 lidí a tak je možné že nový vládci Ditrichsteinové přesunuli obyvatele, třeba z Pouzdřan.
 Tady je zápis z matriky Pouzdřan a ihned na 4. straně je tento zápis:

Je zde zapsáno, že 11. října 1630 Simonu Lízalovi a jeho ženě Catherině bylo pokřtěno dítě Marie.  Toto dítě asi zemřelo protože je tam dále další zápis o křtu dítěte jménem Marie.
Dá se tedy před pokládat že před rokem 1630 se tomuto páru narodil syn jménem Zacharias. Ten se mohl po roce 1648 přestěhovat do Měnína  aby byl uveden roku 1656 v Lánovém rejstříku jako držitel půl lánu v Měníně. Časově to pasuje přímo ideálně, ale fakta zatím nemám.
Jen v onom Lánovém rejstříku z roku 1656 ,je v městečku Pouzdřany, uveden zase Simon Lízal, i když v trochu pozměněné podobě

Je to pouhá náhoda? Nebo posuneme počátek rodu do Pouzdřan.?

VL

Žádné komentáře:

Okomentovat