čtvrtek 12. ledna 2017

Martin Rozprim Otec zakladatel

Rodiči prvního pokřtěného novorozence byli Martin Rozprim a Anna Martinásková.
Otcovo příjmení matrikář v Újezdě popletl na Losprim (záměna velkého L a R je možná velkou podobností, zvláště při špatném rukopisu). Zajímavé je, že v indexu narození je Losprim, ale v indexu svateb je Rosprim, psán stejným písmem, tedy i matrikářem.
  Martin se narodil v Chrlicích 9.10.1689. Rodiče Thomas a Magdalena jsou uvedeni u zápisu narození 4 dětí, více tam o nic není zmínka. Martin byl asi nejstarší.

http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/8435/?strana=81

matrika Chrlic s narozením Martina Rozprima

Manželkou Martina se stala 2.5.1712  Anna Martinásková z rodu pololáníků v Žatčanech. Zde je zápis v matrice Újezda u Brna

http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/4540/?strana=54 

Jejich pobyt v Nesvačilce byl asi krátká epizoda spojená s narozením syna Caspara, ten se stal prvním dítkem obce Nesvačilka. Byl to jejich druhý syn.  Prvorozený Thomas a stejně tak Valentin, Martin a Jiří se narodili opět v Žatčanech.
Dospělosti se dožil asi pouze Valentin jenž se 10.9.1742 oženil  v Žatčanech s Justinou Ondrůškovou.Ti měli spolu 5 dětí.
Martin junior a Jiří zemřeli brzy po narození.
21.1.2017 doplňující informace: roku 1724 se jim narodil syn Antonius jenž se s v dospělosti oženil s Elisabeth Chrastinovou, měli spolu 6 dětí a jejich potomci dnes žijív Brně.
O Casparovi jsem nenašel další zápis. Je možné, že se oženil mimo farnost Újezd, nebo nebylo zaznamenáno jeho úmrtí. Možné je i to že zmizel v armádě.
Může se také stát, že časem narazím na zápis jenž objasní co se s ním stalo.
Takže působení Martina Rozprima v Nesvačilce bylo krátké a krom historického rekordu, prvního dítěte, nezanechalo výrazné stopy.

Přesto jemu věnuji samostatný článek v Lontu. Pro valnou většinu ostatních zakladatelů obce je ctí jen pouhé uvedení v seznamu prvních obyvatel.

VL

Žádné komentáře:

Okomentovat