pátek 3. března 2017

Původní znak Nesvačilky

Jsem nadšen z výsledků pátrání o začátcích Nesvačilky od Václava Kolaříka z Brna. Jde o syna Václava Kolaříka z čísla 44, jenž se oženil do Brna.
Nedávno se Václavovi podařil "parádní kousek" a objevil původní-zakládající znak naší obce.
Zde je jeho email:
Mám pro Vás na stránky Lontu jednu nesvačilskou prvotinu. Jedná se o otisk nejstarší obecní pečeti z roku 1716, která je přilepena na papírové listině vydané v Olomouci 15. 7. 1722. Řeší se v ní vymezení a popis hranic mezi obcí Žatčany a Nesvačilka na panství Chrlice a obcí Těšany, náležející ke klášteru dominikánů u sv. Michala v Brně. Listinu pečetí konvent dominikánského kláštera, obec Těšany, chrlický hejtman Ondřej Popp, důchodní František Antonín Bayer, obec Žatčany, obec Nesvačilka a olomoucký biskup kardinál Schrattenbach. Nesvačilku zastupoval rychtář Jiřík Gysl, purkmistr Pavel Dušek a Michael Ondrášek s Martinem Sedláčkem.  
Nesvačilská pečeť nese opis: *PECET-D-EDINA-NE-SWAC(I)LKA-1716. Jako znak obce je v horním poli zobrazen pták vylétající z vegetace, v dolní poli pak radlice pluhu. Jedná se o tzv. slepou pečeť, kdy není pečetěno pomocí vosku, ale razidlo je otištěno na zvláštním kusu papíru, který je přilepen na listinu. Máme tedy před sebou nejen přímý doklad existence obecního pečetidla těsně po založení obce na konci roku 1715, ale především původní znak Nesvačilky, který se od toho dnešního podstatně liší.

Zdraví

Václav K.


Nahlédnul jsem do pubikace TĚŠANY od Rostislava Vermouzka a zjistil jsem že v inkriminované době obec Těšany na jednání asi zastupoval rychtář Johan Vrána a purkmistr Mathias Vahala.  Mathias je mým pradědečkem (xtým) z matčiné strany..
Zde musím provést opravu textu. Ta předešlá informace se váže k roku 1716, ale ona listina byla pečetěna a podepsaná až v roce 1722 kdy obec Těšany zastupoval purkmistr Ondřej Prokeš, rychtář Jan Vrána a konšelé Pavel Volek a Barton Blažek.



Velice se mi líbí provedení starého znaku obce a dal bych mu přednost před dnešním provedením s lilijí.
Co vy na to?

VL

Žádné komentáře:

Okomentovat