pátek 27. ledna 2012

Naše morálka

Koukněme se do zrcadla a možná pochopíme proč naši politici kradou jak straky.
Za vše mohou ostatní, já nic, já muzikant.
Tady je něco zajímavého z HN.



Říká se, že každá země má takové politiky, jaké si zaslouží. I když si Češi stěžují na korupci a lehkost mravů v politice, následující zpráva naznačuje, že problém má celá společnost.
Podle nové studie, kterou provedla univerzita v anglickém Essexu, totiž mají Češi druhou nejhorší morálku ze sledovaných evropských zemí. Porazili je pouze Rusové.
Univerzita svůj závěr opírá o výsledky průzkumu Evropské vědecké nadace, která v letech 2010 až 2011 vyzpovídala na desítky tisíc lidí z 19 zemí Evropy a z Izraele.
Anketa se ptala, jak moc je špatné spáchat pojistný podvod, dopravní přestupek či koupit kradenou věc. Respondenti dostali v každém ze tří případů na výběr škálu odpovědí od "zcela v pořádku" přes "trochu špatné" po "velmi špatné".
Čím více lidé nekalé jednání odmítali, tím více bodů získali. Z výsledků pak vyplynulo, že nejlepší morálku mají Portugalci, následovaní Dánskem a Švédskem.
Na druhém pólu žebříčku se ocitli Rusové spolu s Českem a překvapivě i Německem. Celkově vykázaly horší výsledky země bývalého sovětského bloku, zatímco velmi dobře dopadly skandinávské státy.
Evropská vědecká nadace je nezávislá, nevládní nezisková organizace, která se mimo jiné snaží mapovat dlouhodobé společenské, politické a mravní proměny na starém kontinentu.
ŽEBŘÍČEK MRAVNOSTI
1.     Portugalsko
2. Dánsko
3. Švédsko
4. Izrael
5. Norsko
6. Velká Británie
7. Estonsko
8. Španělsko
9. Slovinsko
10. Polsko
11. Finsko
12. Bulharsko
13. Holandsko
14. Belgie
15. Švýcarsko
16. Maďarsko
17. Francie
18. Německo
19. Česká republika
20. Rusko


Žádné komentáře:

Okomentovat