pondělí 25. června 2012

Pivo s rybkou.


Naše země je pivním rájem. Neznám nikoho kdo by se alespoň jedenkráte nenapil piva. Jde o nápoj starý a kvalitní jak výživově tak chuťově. Říká se mu i tekutý chleba a toto přirovnání dříve bylo i pravidlem.
V době založení obce byl pivovar i Těšanech, jelikož pivo sloužilo za potravu. Bylo trochu jiné než dnes. Nemělo tolik alkoholu a hlavně bylo hustší. Opravdu složilo jako výživná polévka.


Za doby soukromého hospodaření a samostatného JZD Nesvačilka se držela polední, hodinová pauza. Tu hodně mužů využilo na návštěvu hostince. Opravdu se tam chodilo na jedno a mnozí zvládli po obědě i více "kousků". Já již pamatuji hospodu "U Hrouzků", na čísle 70 (u Póstky),  uzavřenou. Opravdu zde bývali dvě hospody. Ta dnešní se jmenovala po majiteli "U Kubešů". Jedině tam jste koupili pivo a limonádu. I lahvové. V prodejně potravin se pivo neprodávalo. To měla Jednota rozděleno, aby si nekonkurovali prodejna s hospodou.
Zde se točilo Starobrno. Pozdvižení nastalo v osmdesátých letech, kdy lahvové pivo se vozilo z Uherského Brodu. Bylo opravdu nechutné.Strana a vláda však věděli proč tak konají a stížnosti končily "na lampárně".
Ještě jedna poznámka k oné době. Tvrdilo se, že pivo ze zelené láhve je kvalitnější a tak se "vybíralo" jen zelené. Za úplně nejlepší se považovalo pivo v zelené láhvi, co na spodku měla vylisované označení ryby. Nikdo to nikdy neodůvodnil, ale lid se bavil a držitel toho piva si pošmakovával. Mohlo již být, to pivo zakalené kvasem, jelikož se nepasterizovalo, ale bylo s rybkou a to "něco" znamená. Konzument nevěděl co, ale vychutnával si to. 
Dnes vám i v našem obchodě nabídnou řadu značek, ale ten rozdíl v chuti mezi nimi není tak velký jako kdysi.
Není špatného piva u nás, pouze špatní hospodští.
VL

Žádné komentáře:

Okomentovat