středa 19. prosince 2012

Středa 22.8.2015/I.


Středa 22. Července roku 2015. Je těsně před druhou hodinou ranní, měsíc na obloze „couvá“ a je ve své polovině, tvoří tedy obrácené velké D. Noc není tedy úplně tmavá. Oproti světlejší obloze je krásně vidět horizont krajiny a již pooraná pole. Vzduch je teplý a těžký, plný vůní. Krajina vydává úrodu obilí.
V trojúhelníku mezi Těšany, Moutnicemi a Nesvačilkou hučí motor těžkého traktoru, asi při orbě. Těšany rychlou jízdou projíždí luxusní Bentley. Odbočuje na Šaratice. Vzadu sedí dva starší pánové a již z Vídně vedou vzrušený hovor. Ano, ten silnější pán vystoupil ve 21 hodin ve Schwechatu z letadla a těsně za vesnicí žádá řidiče o zastavení.
„Jen chvilku, prostata se dá operovat, ale já se bojím operace“ pronáší stoje rozkročen v příkopu s trávou po kolena.
„ Asi tři kilometry před autem již můžete, profesore, vidět tu věž“ říká muž ze zadního sedadla. Profesor ještě k oné činnost ve strouze přidává pohled doleva, kde v dálce do noci svítí těžní věž.
Za chviličku již bourák uhání zaflikovanou silnicí rychle kupředu. Na chvilinku se světla věže schovala za kopec na Špidlaté a i v uzavřeném autě bylo slyšet divný zvuk. Jako by temné žuchnutí. Pánové se oba na sebe podívali a žádný se neusmíval.  Řidič hnal auto dál, kopec již měli po levé ruce, ale světla věže nikde.
„Kurva! Co je?  Už musí být vidět“ zaklel ten, co nemočil.
Jen co minuli odbočku na Šinkvice na místě věže uviděli oproti obloze cosi tmavého. Tmavou věž? Tak vysoká nemůže být, napadají myšlenky oba pány a i řidiče. Za pár vteřin Bentley odbočuje doleva na provizorní silnici k vrtné věži zvané Nesvačilka 87.
Pouze co odbočili, museli náhle zastavit. Na auto něco padalo z oblohy. Stěrače se automaticky zapnuly a roztíraly cosi tmavého po skle. Přes tichý chod motoru bylo slyšet svištivé hučení. V luxusních sedačkách seděli ti dva pánové a mlčeli. Popadl je strach.

Žádné komentáře:

Okomentovat