středa 19. prosince 2012

Středa 22.8.2015/II.

II.

Ve čtyři ráno je koncem července již světlo. Trochu se, jako vždy, ochladilo, ale bylo teplo.
Těm dvěma pánům z úvodu, ale bylo docela horko. Bodejť by ne, když explodoval průzkumný vrt.  Vrtná věž ležela na svahu Špidláku směrem k remízku na Gandijích. Nebyla daleko od původní pozice, jen pár metrů od kráteru o průměru asi pět metrů, ze kterého tryskal proud plynu s pískem. Ani náhodou to zde nevypadalo na hroznou katastrofu. No, až na ten hrozný zvuk unikajícího plynu a znečištěné okolí vrtu od padajícího bláta či písku, jenž se dostával z vrtu i s plynem. Maringotka kousek od kráteru měla otevřené dveře a kupodivu i zasklená okna. Jak foukal ranní vánek tak unášel plyn směrem na Bošovice, ale písek se rozlétával dokola celého kráteru. Ten vánek neodnášel, jelikož specifická váha písku vánek překonala. V tom gejzíru musela být voda či bahno protože po směru vánku se táhnul tmavý pruh zašpiněné mladé kukuřice na okolních polích až k silnici na Šaratice.
Toto se odehrávalo na severovýchodním svahu kopce Špidlák. Ne na úplném vrcholu, ale na svahu. Do toho byl udělán zářez a na něm stála od června vrtná souprava pro průzkumný vrt. Nyní je toto místo obklíčeno hasičskými auty. Další desítky aut zatarasily přístupovou panelovou cestu od silnice k věži. Houkající hasičská auta pobudili rozespalé obyvatele okolních obcí. Ti po ráně kolem druhé ráno, po průjezdu hasičů nasedli do aut a jeli se dívat co se děje. I v Brně tvrdili, že tu ránu slyšeli.
Auto hasičů z Nesvačilky stálo jen kousek od spadlé věže. Přijeli jako jediní z druhé strany a stáli tedy za kopcem v poli zelené kukuřice. Jinak všichni přijeli ze strany od Šinkvic. Prostě Franta Holoubek dobře věděl jak se k vrtu dostat. Jezdí v Agro Manetu s traktorem. Tu kukuřici zde vysel on. S přibývajícími minutami dne přibývalo čumilů okolo gejzíru. Táhli podél panelky a šplhali se do prudkého kopečku, aby měli lepší výhled na gejzír. Nejlepší přehled, ale měli ti, co se dívali z prostoru silnice u bývalého Šarackého dvora.
Až do osmé hodiny to na silnici ze Šaratic a i od Těšan vypadalo jako na divadle. Po tomto čase začali události okolo havárie dostávat jakýsi řád. Výsledek práce oněch pánů z Bentleye.

Ti nezmizeli. Pouze se nikomu neukazovali, nebylo třeba. Těm čumilům byli oba šuma fuk. Oněch jedenáct lidí co byli u vrtu v době exploze již dávno tyto muže informovalo, co se stalo. Důležité bylo, že nikdo nezahynul a ani nebyl zraněn. V mikrobusu měl u silnice improvizované řídící stanoviště, ze kterého ti dva pánové pomocí těch jedenácti řídili akce. První bylo volat hasiče z Brna, což udělali ti od věže dříve, než Bentley zastavil na kraji panelky.   Od hasičů z Lidické v Brně je to sem 30 kilometrů. Jako na potvoru právě od letošního roku zavřeli základnu profesionálních hasičů v Židlochovicích.
Druhou starostí bylo sehnat vedení firmy. Její majoritní vlastník sice sedí v tom mikrobusu a jmenuje se Radim. Jiří Radim, to Radim je příjmení. Jenže toto je situace, která potřebuje perfektní zvládnutí. Má zásadní vliv na existenci firmy a to je i na takovou kapacitu jako je Radim, mnoho. Když již po čtvrté hodině přijely první televizní štáby, vyzval Radim k sehnání bezpečnostní agentury na uzavření prostoru vrtu.  Prostor v okolí Těšan byl zahlcen telefonickými hovory.  O všem možném okolo situace havárie vrtu.
Je až s podivem jak dobrou firmu vybrali tak rychle na zabezpečení situace okolo havárie. Právě od těch osmi hodin ráno dne 22. 8. byla uzavřena silnice Střibrná kula- Těšany pro běžný provoz. Pěším byl vstup umožněn, ale pouze po silnici. Z bezprostřední blízkosti vrtu byli zvědavci vytlačováni na silnici. V půl deváté staví místní firma Jarák stany pro řízení akce. Hned vedle silnice, pár set metrů od havárie.  V nich už potom probíhají i jednání se státními orgány, které se dostavili na místo havárie.
Náš hasič Franta Holoubek se podivuje, co se sem sjíždí úředníci, když se vlastně zase tak moc nestalo. „Žádný mrtvý či zraněný. Ten plyn za chvíli dojde a přestane zlověstně syčet.“ Procházelo mu hlavou, když zpozoroval vypaseného fousáče Švejky, našeho hejtmana. Řada dobrovolných hasičů po ránu opustila toto divadlo o odjížděla proti davům zvědavců. Někteří z těch zvědavých se dokonce na jejich výzvu obrátilo a šlo domů
Nikdo si nevšimnul dvou mladíků, co zmizeli v remízku pod odbočkou na Šinkvice. Ti se po chvíli vraceli zase zpět na silnici. Ovšem to již měli za sebou návštěvu lesíka v těsné blízkosti havárie, u strouhy pod bývalým dvorem. Vlezli do Oktávie na silnici. Chvíli pracovali na laptopu, pak si vítězně dlaněmi plácli a odjeli.


Žádné komentáře:

Okomentovat