úterý 18. prosince 2012

Souvislosti i s Jágrem.

Pomalu se blíží čas pro oslavu výročí založení naší obce.  Není mnoho sídel v naší vlasti, které mohou na den přesně doložit své založení. Dokument Olomouckého biskupství udává datum 28.11.1715.
Pomocí internet a jeho zajímavé Wikipedie můžete lehce zjistit další zajímavá místa, blízká i vzdálená, založená ve stejný čas.
Tak třeba, Jágrem proslavený, Omsk je pouze o rok mladší než Nesvačilka. Tam, daleko na Sibiři , postavili dřevěnou pevnost u řeky Om druhého srpna 1716 ruští carové na ochranu svého panství. Dnes je to druhé největší město na Sibiři.
Ve stejný rok jako my bylo založeno i Německé Karlsruhe, o čemž jsem již psal. Nyní se zmíním o menším, čtyřicetitisícovém městě pod Andami v Argentině. Leží v provincii La Rioja a jmenuje se Chilecito. Jeho rok založení souhlasí s naším rokem.
Krásná poloha Chiletico.
Vpravo je mapa.










V oněch letech bylo hojně osidlováno východní pobřeží dnešního USA. Ze sídel tam tehdy vzniklých zmíním osadu se zajímavým názvem Bird in Hand v Pennsylvánii. Jeho název se dá přeložit jako české přísloví " Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše".Stejný rok založení jako Nesvačilka.
Restaurace v tomto městečku.















  Na stejném území v Americe byla založena v lednu 1717 stanice lovců kožešin, která o mnoho let později je známa jako Pittsburgh. Mimo jiné, také proslavený Jágrem. (zajímavé). O mnoho tisíc kilometrů jižněji, v Chile, je toho roku z několika vesnic v údolí založeno město Quillota. Španělé osídlovali Ameriku dávno před Angličany. Jejich velkou základnou bylo dnešní město Asuncion v Praguayi. Na jeho ochranu založili roku 1414, tedy rok před Nesvačilkou, přístav na břehu řeky Paraguay a nazvali jej Villeta. Ještě o rok dříve vzniklo městečko s kouzelným názvem RioCaribe ve Venezuele.
Můj výčet zatím končí. Více najdete a těchto stránkách : http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Populated_places_established_in_1715

VL

Žádné komentáře:

Okomentovat