pátek 27. února 2015

Hrob v Krakovci na Ukrajině

Stále pátrám po místě úmrtí Rudolfa Husáka z Nesvačilky.
Z Vojenského historického archívu jsem obdržel (za 140 Kč) několik dokumentů z jeho vojenské anabáze.
Je zdokladováno, že rukoval až 3. září 1914 ke 24. pěšímu domobraneckému pluku. Ten byl vyslán do bojů v Haliči. Cesta vlakem ta netrvala ani dva dny. Brno, Ostrava, Krakov a Přemyšl.
 Rusové tam rozprášili pravidelné CK útvary a tak nasazení domobrany skončilo tragédií. Jeho útvar byl zdecimován a on byl "převelen" k 35. pěšímu pluku z Plzně. Neví se kdy, pouze je napsáno "transfer k 3/35 komp.. Až uslyšíte slavný pochod "Pětatřicátníci, chlapci jako květ", tak je to i o Rudolfovi.
V říjnu 1914 slavný plzeňský pluk bojoval na dnešních hranicích Polska a Ukrajiny. Dnes obec Krakovets leží na Ukrajině těsně u Polských hranic. Je možné, že zahynul v bojích severovýchodně od obce.




Velení CK armády bylo na velice špatné úrovni o čemž svědčí fakt že do konce roku 1914 přišlo velení o 48% důstojníků a v Haliči během září a října téhož roku bylo zajato na 400 000 vojáků rakouské armády. Náš pradědeček to "štěstí" neměl. Zůstal po něm tento zápis.
Stal se nesmyslnou obětí stařičkého císaře , jenž obklopen neschopnými hlupáky, byl schopen poslat na smrt miliony.
 Ještě dlouho po válce , se živila rodina nadějí, že snad někde přežil, že se vrátí, nebo snad zůstal tam s nějakou cizí ženou, beze snahy se vrátit ke své Nesvačilské rodině. Byly to sny ze zoufalství a ono při poznání dějin toho území je snad lépe že to skončilo tak jak to skončilo.
Do rodokmenu napíši k místu jeho úmrtí Krakovec na Ukrajině.
Za tyto doklady jsem státu zaplatil 140 Kč. Rudolf za svůj život nedostal od státu ani nápis na hrob.

VL




V roce 2018 opravuji. Zjistil jsem že Rudolf Husák zemřel u Mačkowa, severně od Krakova v Polsku.
Zajímavé je , že je to zapsáno ve vojenských dokumentech, ale armáda jej vede jako nezvěstného.


Žádné komentáře:

Okomentovat