sobota 28. února 2015

Martin jako Maryša

Základem života na vesnici bylo hospodářství, dům, pole a dobytek. Zajišťovalo to přežití a zachování rodu, tomu se podřizovalo vše. I city a láska.  Vracím se zase zpět k příběhu Maryše, ale takových bylo na desetitisíce a nejen dívky, ale i hoši museli " sklopit hlavu a jít za štěstím".
Nepátrám po matrikách vzdálených, pouze po okolních vesnicích a všude narážím na "sňatky z rozumu".
Tady jeden zápis z Moutnické matriky ve kterém figurují mojí dva příbuzní. Čtyřiadvacetiletý Martin Sedláček z Nesvačilky č.13 si bere devětatřicetiletou Appolonii Ostrovskou z Moutnic č.4. Věkový rozdíl 15 roků je stejný jako mezi Vávrou a Maryšou. Proč si ji bere je nasnadě, když zjistíme, že Martin již "nemá místo" na rodinném gruntu a Appolonie je vdovou na pololánu. Solidní hospodářství, jakých i v Moutnicích mnoho nebylo.




Paní Miroslava Klemšová mi přeložila zápis: "Nevěstu bych četla následovně:Apollonie vdova po Franz Ostrovský 1/2 láník v Moutnicích, manž.dcera zemř. Franz Lízal familiant v Nesvačilce a Petronila roz. Anton Žák. Oba katolíci."
To znamená, že se narodila na č.20 a patří tak do naší široké rodiny stejně jako Martin.

VL

Až po zveřejnění článku jsem objevil o jediný den starší matriční záznam svatby ženich 24 roků a nevěsta měla 42. Zde ten důvod zisku majetku nebude, jelikož nevěsta byla sloužící na č.20 v Nesvačilce.

Žádné komentáře:

Okomentovat