pondělí 2. února 2015

Dvacet dva roků rozdíl

Před 178 roky byl 2. únor čtvrtek a Moutnický farář Franz Früh oddal Hieronimuse Vahalu a slečnu Caroline Ryšánkovou oba z Těšan. Do matriky se zapíše ženichovi česká mutace jména a to Jarolím i když při narození je uváděn v latině.
Vracím se k této svatbě z několika důvodů. Jedním z nich je velký věkový rozdíl novomanželů. V matrikách nic neobvyklého, ale nevidí se každý den aby ženichovi bylo 40 a nevěstě 18. Zápis v matrice je matoucí, jelikož uvádí věk ženicha pouhých 36 roků, ale on se narodil roku 1797.  To v známém příběhu Maryše je to 15 roků. Ten její příběh se odehrál o půlstoletí později o tři domy vedle, ale pojí je až neskutečné podobnosti. Nevím zda je Mrštík také znal.
Jarolím byl vdovec a také měl za první ženu Annu Lízalovu, také z Nesvačilky č.10. Ona byla ve vztahu k Anně z Maryše sestrou jejího dědečka. V našem příběhu "úlohu" splnila a ona a ani jejích 5 děti více zde nezasáhnou. Uvádím ji jako zajímavost.
Mladou nevěstu měl ženich dlouho na očích, jelikož vyrůstala v domě oproti jeho. Dodnes je dům Vystavělových a Sedláčků naproti sobě. Můžeme se pouze domýšlet proč k tomuto svazku došlo, ale budou to asi ryze praktické důvody tehdejšího života na vesnici. Číslo 17 bylo totiž celolán a to bylo dosti velké hospodářství. Žilo a pracovalo tam několik rodin, pro které se mladičká Caroline stala "panímámou". Větší už byl pouze statek na zámku. Z tohoto svazku vzešlo kvarteto dětí jenž se dožilo dospělosti. Poslední dítě se Jarolímovi narodilo v padesáti letech jeho života. V 52 letech on umírá. Trochu s podivem konstatuji že Caroline se znovu provdává až v roce 1855. Dosti pozdě. To Jarolím byl jiný "pašák". Anna mu zemřela 30.listopadu a on se ženil již 2. února. V Maryši se Felix žení za 5 měsíců. Asi ti chlapi potřebují hospodyni více než ženská hospodáře.
Život dále pokračoval aby dospěl až k tomuto muži co to zde sepisuje.
Ten Hieronimus či Jarolím byl totiž dědečkem mého pradědečka Jarolíma Vahalu, tatínka mé babičky Františky Sedláčkové.
VL

Žádné komentáře:

Okomentovat