pondělí 16. února 2015

Dvaašedesátiletý táta v roce 1782

Tvorba rodokmenu je nekonečná práce s čísly.  Některá fakta jsou tak zajímavá, že uvíznou v paměti.
Téměř nikdo neví, že předky máme záhadného člověka se jménem Mathias Truhlář. Nebyl úplně prvním osadníkem ale koupil dům v roce 1744 spolu s manželkou Voršilou. Nedaří se mi dokázat odkud. Asi byli novomanželé protože jim umírali v Nesvačilce pouze zde narozené děti. Malou nápovědou odkud přišli se jeví odkud jsou kmotrové jejich prvního dítěte. Jsou to Šitbořice, ale chybí tam jejich příjmení a podobnou manželskou kombinaci jmen jsem tam nenašel.
Stejnou záhadou je i odkud si přivedl poslední, pátou manželku.
Ty předchozí, po Voršile byly vdovy a svatba se konala dle zvyklostí u ženicha. Chronologicky druhou ženou byla Anna Šteflová z Nesvačilky. Vzal si ji ve čtyřiceti a jí bylo teprve dvacet a nebyla vdovou. Do roka mu zemřela.
Další Truhlářová byla až z Bošovic a byla ještě mladší, rozdíl činil 27 roků , ale to nejsme u konce s výčtem. Po deseti letech se bere Teresii z Těšan a ta je o pouhých 10 roků mladší. Jeho manželské lože je tuze nebezpečné a tak i ona v roce 1774 umírá.
Čtyřiapadesátiletý dědek si přivede nevěstu šest náctiletou Eleonoru. Odkud zase nemohu zjistit (prozatím). Je mezi nimi věkový rozdíl 38 roků.  Kam se na ně "hrabe" Vávra s Maryšou. Dle matriky se jim narodí tři děti. Jednou z nich je i moje xtá prababička Catherine Lízalová.
Pateticky by se dalo napsat, že zemřel žalem nad úmrtím svého posledního narozeného dítěte. Oba zemřeli téměř současně. To bylo "pašákovi" 62 roků. Tak vypovídají matriky.
Těžko by se dal vytvořit pravdivý seznam jeho dětí, jelikož páni matrikáři byli tuze nepořádní a tu nenajdete narození a tam zase úmrtí či svatbu
Tak že Mathias Truhlář dal Nesvačilce první Lízalovu našeho rodu a Eleonora na nic nečekala. Za tři měsíce byla svatba a založili tak rod Sedláčků v Nesvačilce.
Docela mne zajímá odkud se zde vzal takový zajímavý předek.

VL

Časem jsem nalezl zápis, že Eleonora, rozená Klanicová byla z Hostěrádek  (Malých).

1 komentář:

  1. Otcem tohoto Mathiase byl ovčák Martin Truhlář.
    Ovčáci či také zvaní polní hospodáři byli v oné době privilegované zaměstnání. On totiž každý rychtář chtěl mít ve vsi dobrého pasáka a tak byla mezi nimi velká fluktuace. Často se přesouvali z vesnice do vesnice mezi kopci Blučiňáku, Prateckého vrchu a Ždánského Lesa. Tuším, že právě z tohoto prostoru jsou i ženy našeho Mathiase, ale přesné místo je zatím skryto závojem času.Zatím!

    OdpovědětVymazat