středa 1. února 2012

ing.František Lízal

Přestože obec vždy byla veskrze konzervativní vždy se po čase našel někdo kdo překročil hranice obce a našel uznání ve světě mimo místní pole a chlévy.
Jedním z nich byl i František Lízal z č.27. Ročník 1927. Vystudoval vysoko školu v jednom ročníku s doc. Straňákem kterého mnozí znají z JZD Moutnice.
Nemám téměř žádné informace a tak vám předkládám popis jednoho odborného časopisu, který František Lízal spoluvytvářel:


Vědecký a odborný bulletin Výzkumného ústavu pro chov skotu, s.r.o, Rapotín
·         Úvod
·         O bulletinu
·         Obsah
·         Redakční rada
·         Pro autory
·         Kontakt
·         In English english.png, 620B

Časopis Výzkum v chovu skotu
Obsah:
§  Historie
§  - založení

Vymezení působnosti – poslání časopisu
Časopis Výzkum v chovu skotu je určen pro publikaci prací základního ale především aplikovaného výzkumu v oboru chovu skotu a rovněž odborně technických prací. Původní vědecké práce tvoří více než 60 % obsahu. Těžiště vědeckých prací je v oboru šlechtění, kontroly mléčné a masné užitkovosti, genetiky populací a reprodukce v chovu skotu. Další aplikované okruhy odborných témat lze shrnout následovně: pastviny a půda, pratotechnika, sklizeň a konzervace krmiv, výživa a krmení skotu, reprodukce skotu a reprodukční biotechnologie, zdravotní stav skotu, kvalita a zpracování živočišných potravinových surovin (mléko, maso) analytika zemědělských materiálů (půda, voda, vzduch, krmiva, výkaly, moče, mléko, maso), ekonomika chovu skotu, problematika chovu malých přežvýkavců.
Založení časopisu
Časopis Výzkum v chovu skotu byl založen v roce 1958 ve Výzkumném ústavu pro chov skotu Rapotín, aby bylo umožněno publikovat výsledky vědeckých experimentů a studií zmíněného ústavu v oboru chovu skotu. Zpočátku preferované odborné okruhy publikací byly plemenářská práce v chovu skotu s akcentem na rozvoj kontroly mléčné užitkovosti, výživy skotu a technologií (stavby a vnitřní vybavení stájí pro jednotlivé kategorie skotu). Časopis vycházel ve čtyřech svazcích ročně s rozsahem 30 až 45 stran textu a byl distribuován především do plemenářských organizací, zemědělských vysokých škol a do zemědělského školství vůbec. Od počátku je recenzovaným odborným časopisem, což platí pro kapitolu původních vědeckých prací.
Historický vývoj časopisu
Časopis, ačkoliv původně orientovaný přednostně na šlechtění skotu a populační genetiku, později rozšiřoval spektrum publikované odborně vědecké problematiky. Tak byla postupně publikována témata o přípravě a konzervaci krmiv, výživě a krmení kategorií skotu, mléčné a masné užitkovosti stejně jako o ekonomice chovu skotu. Později se objevují i témata o kvalitě, složení a vlastnostech zemědělských materiálů a zejména potravinářských surovin (maso, mléko). Další rozšíření znamenalo posun směrem do oblasti zdravotního stavu skotu. Těžiště publikací, tzn nadpoloviční většina prací, spočívalo ve vědeckých sděleních o výsledcích z výzkumných projektů a úkolů instituce. Vždy však v časopise publikovali i externí vědečtí pracovníci.
Vědecké články měly od počátku ustálenou formu odpovídající obvyklému vědeckému členění práce a publikace. Vědecké práce podléhaly zpočátku vnitřnímu oponentnímu řízení. Tento proces řídila redakční rada (1958 – 1998). Rovněž byly v té době vědecké články fakultativně opatřeny abstrakty v ruském a německém jazyce. Odborné publikace byly zaměřeny na praktické pojetí a řešení chovatelských problémů v chovu skotu, na analýzy historie a vývoje chovu skotu a souvisejících oborů, dále na překlady zahraničních chovatelských zkušeností a také na různé profesní cestovní zprávy ze služebních cest. V období po roce 1989 vyšly dva neúplné ročníky o jednom až dvou číslech za rok (1990 a 1991). Obálka byla za dobu existence časopisu výrazně změněna pouze čtyřikrát a od roku 1992 je dodnes ustálená. Ve zvláštních případech byla vydána zvláštní čísla časopisu (padesátileté výročí Výzkumného ústavu pro chov skotu Rapotín 2001; mezinárodní konference ICBAR 2004).
Složení redakční rady během vývoje doznávalo přirozených změn a zpočátku rada pracovala v ne zcela ustálené sestavě. To je nyní změněno. Z řady hlavních vědeckých redaktorů, kteří řídili vydávání časopisu v jeho historii, lze uvést několik nosných jmen: Ing. Čestmír Höll, CSc., Ing. František Lízal, CSc., Ing. Josef Golda, DrSc. a Prof. Ing. Jan Říha, DrSc.
Od devadesátých let disponuje časopis registrací ISSN a byl registrován v CAB Abstracts. Na webových stránkách je stručný obsah prací publikovaných v časopisu uveden od r. 1999.

VL

Žádné komentáře:

Okomentovat