středa 11. dubna 2012

Na kapličce



Na přání stálého čtenáře a spolupracovníka Vám představím zajímavou stavbu. Není v Nesvačilce, ale většina z Vás ji zná. Kaplička nad Těšanskými vinohrady vlastně nyní dala kopci jméno a je zdaleka viditelná.
 Kdo z Těšanských zná, že kopec se jmenuje Vahalův? Málo kdo. Pozemky tam vlastnil rod Vahalů a jeden z nich Leopold věnoval pole pro výstavbu kapličky na paměť šťastného návratu z koncentračního tábora II. světové války. Z Těšan tam byli ještě Jakub Vahala, Josef Novotný a Karel Ardely.  Tito byli hlavním hnacím motorem výstavby.
Základní kámen byl posvěcen 30. 6. 1946 a hotová kaple byla vysvěcena 13. 6. 1948. Zasvěcena je Panně Marii. Stavbu prováděl stavitel Rudolf Juříček zTěšan za pomoci celé obce. Architektem je pan Kepka z Brna. Toto jméno uvádí publika pana Vermouzka o Těšanech z roku 1975. Na stránkách Farnost Těšany naleznete jako autora projektu kaple ing. Karla Křepelky. Štukatérské práce uvnitř stavby prováděli bratři Lengálové ze Šitbořic. Sochu do kaple zhotovil bratr stavitele pan Pavel Juříček a jeho deska je jako pátá umístněna u vchodu, i když nebyl vězněn.
Byl plán zalesnit celý Vahalův kopec, ale změna režimu tomu nedovolila. Proto byl s obtížemi zalesněn pouze vrchol výsadbou bříz, javorů a borovic, spolu s křovinami.
Nyní je tam příjemné místo s dalekým výhledem. Vinohrady ihned pod stavbou a nedaleká přehrada jsou nádhernou kulisou.
Odlehlost však často svádí k ničení památky. V jednom případě to však byl i politický odpor, protože jeden ze stavitelů, Karel Ardely se angažoval v KSČ. Neznámí „samosoudce“ se snažil zahladit jeho jméno vytesané do kamenné desky u vchodu do kaple. Tento „hrdinský“ čin, je dodnes znatelný.
V měsíci květnu se konává pouť Na kapličku. Tak se dnes toto hezké místo s nehezkým podnětem výstavby jmenuje.

VL + P.Vermouzek-Těšany + http://farnosttesany.ic.cz/








Žádné komentáře:

Okomentovat