středa 4. dubna 2012

Polní cesta za vsí. Dirt road beyond the village

I jako patriot musím uznat, že naše krajin není turisticky poutavá. Má ale svá kouzla v dalekých výhledech a oblých linií kopečků.
Vydáte-li se cestou okolo Starexu a bývalého JZD dostanete se do volné krajiny. Po stovce metrů odbočíte vpravo a stoupáte na horizont. Je 13. srpna a žně jsou v plném proudu. Rok 2010.

Stojíte na vrcholu malého hřbetu, který se táhne celým naším katastrem. Na severu vás upoutá kopec zvaný Pratecký s obrovskou koulí radaru. Místo největších bojů bitvy u Slavkova je na jeho levém konci, kde je skryta i Mohyla Míru. Městečko na jeho úpatí je Újezd u Brna.
You are standing on top of a small ridge that runs through our entire cadastre. In the northyou will attract a hill called Pratzen with a huge ball radar. Instead of fighting the biggestbattle of Austerlitz is at its left end, where it is hidden and the Cairn of Peace. The town at its foot is Újezd ​​near Brno.
Otočíme-li se vlevo k západu, uvidíme topoly u  střelnice a v pozadí silo Chrlice.

If you turn left towards the west, we see poplars at a shooting range in the backgroundChrlice silo.
Kolmo před vámi je malý remízek, který na svém poli vysadil v roce 1955 zakladatel JZD Vojtěch Sedláček. Mnoho zvěře se tam nezdržuje, jelikož tam není voda. Za remízkem už je katastr Žatčan.

Vertically in front of you is a small forest, which landed in his field in 1955, the founder of collective farm Vojtech Sedlacek. Many of the animals does not stay there becausethere is no water.

Za zády budete mít pole, pohled na naše zahrady a v dáli Blučinský kopec.

Behind you will have a field, view of our gardens and in distance Blučina hill.



Nejlépe je jet na kole. Stále po cestě se dostanete jedině ke středisku JZD v Těšanech. To jste na asfaltové silnici a vpravo pokračujete domů.

VL




http://kontaminace.cenia.cz/

Je to s podivem, ale na této adrese najdete tuto mapu a pouhým kliknutím ji přeměníte na mapu z roku 1953.

Žádné komentáře:

Okomentovat