čtvrtek 5. dubna 2012

Velikonoce dnes.



Velikonoce, Zelený čtvrtek to mnoha lidem naskakují „pupínky“ z církevního života. Zatím jde o každého svobodnou volbu. Křesťanská společnost se po dvou tisících let dopracovala k toleranci a nikomu nevnucuje svoje pojetí života. To“ pátá kolona islámu pracuje „ intenzivně a její předpokládané evropské vítězství bude pro naše potomky bolestné. Tak třeba jen, jejich právo šaria se vztahuje i na nevěřící.
Využijte třeba jen lidových zvyklosti velikonoc, kterých je nepřeberně.
Dnes je den zvaný Zelený čtvrtek. Nyní je proslaven zeleným pivem, ale proč? To si zjistěte sami.
Třeba zítra je Velký pátek, vlastně největší církevní svátek a to se drží přísný půst. Šestitýdenní masopust je zakončen úplným, celodenním půstem. Proč tak činit? Když ne pro smrt Ježíše, tak pro vlastní zdraví. Sedláci tento den také nehýbali s půdou, tedy se nepracovalo na polích.
Odedneška nezvoní zvony. Školní mládež by měla nahrazovat toto zvonění klepáním a hrkáním. Jsem přesvědčen, že u nás bude ticho. Škoda jen pro to, že děti se naučí brzo vstát a udělat něco pro ostatní. Pamatuji si, že to vlastně byla kouzelná rána.
Nejznámějším lidovým zvykem velikonoc u nás je „mrskut“ neboli koleda. Pondělí u vašich dveří zazvoní chlapci od batolat po důchodce se žílou (mrskačkou) v ruce. Není to ponižování hezčí poloviny lidstva, pouze zvyk na setkání třeba s někým koho byste celý rok nepotkali. Dříve se za recitace koledy dávali barvená vejce. Nyní jsou to většinou čokoládová a u starších koledníků štamprdle.
Hlavně víkend je dnem pracovního klidu. Neotravujte svoje sousedy hlasitou prací v tyto dny obzvláště. Místo toho si třeba u skleničky Husákového vínečka zapřemýšlejte proč tak toto děje.
Do nastupujícího jara přichází příběh smrti a utrpení jako protiváha. Totéž opačně je na vánoce, kdy do temna a zimy vstupuje dojemný příběh zrození, jako naděje a posila.
 VL
Malovaná vajíčka na velikonoce najdete na celém světě, ale na Borkovanská (nahoře) nemají.

8 komentářů:

  1. Myslel jsem, že největším katolickým (u ostatních církví si tím tak jist nejem) svátkem je Neděle Vzkříšení, ne Pátek Ukřižování?!

    Nejste Vy nějaký pesimista, pane Lízale? :-)
    TG

    OdpovědětVymazat
  2. Hurááá, konečně nemáte pravdu!
    Ne. nyní vážně. Kristus se narodil aby se za nás obětoval (zemřel), to je Alfa i Omega křesťanství. Ostatní příběhy jsou nutné epizody biblického děje.
    Ze svého dětství si pamatuji přímo posvátnou hrůzu z Velkého pátku.Můj děda, piják a kuřák by ten den nešel na pivo a ani si nezapálil. S půdou se nesmělo pohnou, ani rýč do země zarýt či kolík zarazit. Byl to mystický den, to si pamatuji. V dnešní době na ten svátek udělají diskotéku uprostřed obce se 4 kW zesilovači.
    Na poslední otázku se nedá odpovídat zde.

    OdpovědětVymazat
  3. Vždyť jsem také tu tu poslední otázku myslel jen v žertu. (Viz emotikon.) :-)

    S tím, co jste napsal, souhlasím, ale cožpak je to v rozporu s tím, že Neděle Vzkříšení překonává utrpení Velkého Pátku? (Ten se ostatně ani nedá "slavit" v doslovném slova smyslu.)

    OdpovědětVymazat
  4. Obyčejný věřící má radost z vzkříšení, ale církevní hierarchie nedopustí nedopustí změnu náhledu na VP, na tom povinování Kristovi za jeho oběť je postavena církev a proto musí být na vrcholu
    a k tomu pesimismu má dnešní invalidní důchodce v mém věku, blížeji něž k čemukoliv jinému, přijděte dnes v6 večer na to pivo a uvidíte pesimismus v ryzí podobě

    OdpovědětVymazat
  5. Díky moc, za tuhle odpověď! Já si zpočátku myslel, že jste se možná jen spletl, ale teď vidím, že to máte podloženo osobitým pohledem na věc. (No, ale přece jen si neodpustím malé rýpnutí. Píšete: „K pesimismu blíže než k ČEMUKOLIV jinému“ … – i KOMUKOLIV?, třeba Vzkříšenému?)

    Na to pivo bych to k Vám nestihnul, ani kdybych se sebevíc snažil. Měl jsem to aktuálně 202,4 km vzdušnou čarou. (Ke kapličce na návsi, pokud jsem si ji na leteckém snímku nespletl s transformátorem, jsou tam totiž z výšky podobné stavby dvě – kde je v Nesvačilce hospoda, mi Mapy.cz neprozradily.)
    Pozdravuje a dobré chutnání přeje TG

    OdpovědětVymazat
  6. P.S.: Ha, vidíte, jak kecám! Teprve teď jsem si toho všimnul – kdybych tu Vaši odpověď četl včas, tak by se to stihnout dalo! – Co to ten Google ukazuje za čas? Oproti letnímu středoevropskému je posunutý o plus 3h. To je moskevský, či co?

    OdpovědětVymazat
  7. to je Googlovský, já neumím změnit odnoty

    OdpovědětVymazat
  8. doporučuji mapy: http://kontaminace.cenia.cz/
    je to mapa z roku 1953 a kliknutím ji přenesete do reálu i číslem popisným domů, já mám č.33 a hospoda č.41

    OdpovědětVymazat