úterý 18. září 2012

Zajímavá kniha o lidech jenž jsme znali.

Blog s názvem "Nesvačilka v obrazech" Vám poskytne i obrazy ze sousední vesnice.
S Moutnicemi jsme svázáni společnou farností. Jsou však zde také vazby rodinné.


      Přináším pár obrázků z knihy o Moutnických odpůrcích fašizmu. Přináší příběhy lidí kteří již nežijí, ale řada z nás si je pamatuje. Není mnoho takových knih, které tak detailně informují o statečnosti obyčejných lidí. Lidí co žili mezi námi aniž by dávali své hrdinství okatě najevo. Pokuste  zapátrat a objevit takové knihy. Vlastně nejen objevit, ale i přečíst a přenést je do podvědomí.

















Kniha rodáka z Otnic a kamaráda řady zde zmíněných odbojářů.


Student práv  Rudolf Mašek. Zahynul nad Holandskem. Jeho švagrem byl zakladatel našeho JZD pan Vojtěch Sedláček z č.9.

 Synovce tohoto hrdiny můžete denně potkat v raním autobusu. I on navštívil hrob svého strýce v dalekém Skotském Tainu. Švagrová pana Havránka pochází od nás z č.11.

Příběh JuDr Buchty je otřesným svědectvím morálky komunistického režimu. Členové té strany dodnes hrdě sedí v našem parlamentu a káží nám o svobodě.

Karel Hrdlička starší zvaný "Hejtman". Matka jeho ženy pocházela z Nesvačilky č.10. Málokdo z mladších jsme tušili, že ta přezdívka je pravdivá. On byl skutečně hejtmanem okresu Hustopeče do roku 1948. Zasloužil se o zbudování pevné silnice mezi Moutnicemi a Velkými Němčicemi. Jeho syn stál za vzestupem Moutnického fotbalu do 1.A třídy.

Osud Rudolfa Hrdého, jehož jsme znali pod jménem "Rudka" byl těžký i v konci jeho života. Skončil rukou vraha ve svém domě v Moutnicích (ve směru na Nesvačilku).

Tento odbojář dožil až do tohoto tisíciletí. Komunisté se mu odvděčili sklenářským řemeslem. VMoutnicích po něm zůstala firma SkloARD.



Zajímavá kniha!

VL





























Žádné komentáře:

Okomentovat