středa 12. září 2012

Pro koho je kaple?


Plánována byla již dávno. Za 1. Republiky se již vytvořila sbírka, která se oživila i po válce. Rok 1948 utnul možnost ji dokončit. O čem, že to píši?  O stavbě kaple v naší obci.
Stejně jako jakékoliv jednání i tato akce vzbuzuje různé reakce. Od nadšení až po zcela tvrdý odpor a hanění. Jsou to zcela normální reakce, které dávají nahlédnout na kulturní úroveň každého glosátora. Já si nyní zase udělám pár nepřátel a oslovím ty, co jsou proti stavbě. Předložím jim myšlenku, že stavba je v jejich zájmu. Možná více než v zájmu lidí věřících a navštěvující kostel. 
  Stavbou kaple se hlásíme ke křesťanství. K tomu křesťanství, na kterém vyrostla i dnešní Evropa. Nebudu zde vyjmenovávat vše, co to znamená, to ať si každý přebere sám, vyzdvihnu pouze fakt, že díky tolerantnímu křesťanství zde mohou žít i ateisté. Právě oni by si měli uvědomit, že není daleko doba, kdy nás může zničit islámská víra. Ta víra, která nezná pojem ateismus. Nebudeme se moci tak jako dnes chlubit ateismem a už vůbec ne v hospodě. Vliv islámského náboženství na společnost je maximální na rozdíl od křesťanství. Pokuste se jen trochu zajímat o život v islámu. Nevěřící člověk (ateista) je ve společenském žebříčku, té společnosti daleko za věřícími křesťany, na úrovni pouličních psů.
Proto si myslím, že je, hlavně v zájmu nevěřících podpořit stavbu kaple, podpořit křesťanství.
VL

1 komentář:

  1. Se svolením dávám komentář k tomuto článku z Fb-
    Petr Husák: Víra je osobní vztah s Bohem, do toho nemůže nikdo nikoho nutit. Ale křesťanské hodnoty jsou pilířem Evropy, naší historií, která se projevila v chápání lidské osoby, sociální oblasti, charitě, kultuře, dala vzniknout univerzitám, nabídla prostor k přemýšlení o tom, co člověka přesahuje a v neposlední řadě nás tato živá historie vede k odpovědnosti za naši budoucnost, kdy jde o to předat našim potomkům to nejlepší z naší kultury. Jejím symbolem může být i nesvačilská kaple.

    OdpovědětVymazat