středa 7. března 2012

Jak to bylo s vodou


Zajímavým pomocníkem při psaní blogu jsou i knihy o historii okolních obcí. Velice hutnou je kniha pana Vermouzka , samozřejmě o jeho milovaných Těšanech. Z každé stránky knihy je cítit obrovská znalost o obci a hlavně o jejím životě. Řada faktů je platná i pro naši obec. Týká se to hlavně obyčejného života na vsi v té které době. Samozřejmě se zaměřuji na období založení Nesvačilky.
V polovině 16. Století dochází v okolí k horečnému budování rybníků. Byly vystavěny známé rybníky Měnínský a Žatčanský spolu s menšími rybníky na dnes zvaném Borkovanském potoce. Majitel Žatčanského rybníka pan Haugwitz z Biskupic vodou obtočil celý dnešní Nesvačilský katastr.
Původně voda Borkovanského potoka napájela rybník u Těšan, jehož hráz byla kousek od dnešního mlýna na začátku Těšan a tekla přirozeným korytem na Moutnice.  Stavitel rybníků Kůrka z Korkyně ihned po odtoku z Těšanského rybníka část vody odklonil a okolo dnešního JZD v Těšanech ji napojil na potok tam pramenící v bažinách.  Níže po proudu postavil čtyři rybníky, Jezírko, Pod jezírkem Nesvačil a Nadýmač. Vody však byl již tenkráte nedostatek. Aby zvýšil zásobování Nesvačila, nechal prokopat strouhu z potoka mezi Těšanami a Moutnicemi, v místě napojení potůčku od Strážek, směrem na dnešní Nesvačilku. Ta ještě neexistovala, ale v místě za obchodem zvaném Jezírkový asi existoval rybníček, což dokládá jak místní název, tak linie zahrad domů s hrází na konci obce. Stavitel v naší ploché krajině mistrně využil terénní deprese mezi sousedními obcemi a s malým spádem trochu vody do rybníků Na jezírkových a hlavně Nesvačila, přivedl. Pozůstatkem tohoto díla je jeden z„potoků!, jenž přejíždíme cestou do Moutnic a začínající přesně na začátku našeho katastru. Tím byla takřka veškerá voda od Borkovan svedena do Nesvačila a Žatčanského rybníka. Vždy ji však bylo žalostně málo.
Tato situace však tenkráte zapříčinila nedostatek vody v Moutnicích. Ti se bouřili a strouhu směrem k Nesvačilu zaváželi, až problém museli dojednat pan Haugwitz a představená Anneského kláštera v Brně (tomu patřily Moutnice). To se stalo roku 1562.
Dnes tato svodnice je zahrnuta. Já ještě pamatuji, že dnešní strouha byla směrem k potoku Těšany-Moutnice o 200m delší. Moutničtí členové JZD však do koryta položily betonové roury a potok zahrnuly.
Nazývat dnešní strouhy potokem je nesprávné. Jde opravu o strouhy a většinou uměle vytvořené.

dle knihy Rostislava Vermouzka - Těšany, jenž vydal Musejní spolek v Brně a MNV Těšany roku 1975



VL

Žádné komentáře:

Okomentovat